Terca klinker - opeka za različite namjene

Wienerberger Terca klinker - opeka za različite namjene
Klinker je opeka koja služi za izradu fasadnog zida od opeke s velikom otpornošću na hemijske utjecaje i smrzavanje kao i za zidove s velikim zahtjevom na pritisak, te za zidove obzidane opekom.

Vanjski zidovi

Već desetljećima dvoslojni zid u zemljama Europe spada u najvažnije fasadne konstrukcije. Pri brižljivom projektiranju i izvođenju mogu se time optimalno ispuniti svi zahtjevi na vanjske zidove.

Podjela funkcija u tri sloja s različitim zadacima omogućuje potpuno iskorištavanje istaknutih svojstava materijala od pečene gline. Dvoslojnim načinom gradnje može se s jedne strane udovoljiti građevno statičkim kao i građevno fizikalnim zahtjevima, a s druge strane ipak arhitektu ostaje veliki prostor za arhitektonsko oblikovanje. Uslijed potrebe da se štedi energija, tijekom posljednjih godina jasno su pooštreni zahtjevi za toplinsku zaštitu zgrada, a time naravno i karakteristike toplinske izolacije vanjskih zidova. Stoga sada i u Bosni i Hercegovini kao i zemljama regije dvoslojni način gradnje dobiva sve veće značenje u usporedbi s tradicionalnim, monolitnim načinom građenja.

Unutarnji zidovi

Nosivi zidovi od TERCA klinker opeke imaju prvenstveno funkciju nosivosti. Oni su s vanjske strane zaštićeni od vremenskih utjecaja i izloženi su samo vrlo malim temperaturnim razlikama. Osim toga nosivi zidovi od klinker opeke služe za postizanje i održavanje ugodne i izjednačene klime stanovanja.
 
Uz dobru zvučnu izolaciju odlikuju se i prije svega sposobnošću akumuliranja topline te malim otporom difuziji vodene pare što omogućava zdravo stanovanje i ugodnu klimu. Zbog toga se preporuča da se nosivi zidovi od opeke izvode u u debljini od min 20 cm i to klinker opekom s vertikalnim šupljinama koja ima povoljna svojstva glede zvučne izolacije.

Terca klinker za oblikovanja kamina

TERCA opeke su proizvod od specijalnih vrsta obojene gline paljene pri temperaturi od 1100 °C. Pritom nastaje vrlo tvrd materijal podjednako izdržljiv na fizička i kemijska opterećenja. Zbog nijansi u slojevima gline klinker pokazuje raznolikost boja, što mu daje jedinstven, prepoznatljiv šarm te se često koristi kod uređenja vinskih podruma, vrtova, kamina, krušnih peći i sl.

Za obzidavanje kamina možete odabrati Terca opeku sa grubom površinom, antique grubom površinom, glatku, glatku sa većim šupljinama, saćastu, antique saćastu i antique saćastu reljefnu.

Terca klinker opeka također dolazi u različitim nijansama boje, što otvara bezbrojne mogućnosti kombiniranja za unutrašnje uređenje, bilo kao obloge za kučište kamina ili za dekoraciju unutrašnjih zidnih površina. Zbog svog prirodnog izgleda i ugodnih boja daje osjećaj topline u interijeru.

Povezani članci