Sistemska rješenja Porotherm opeke

Sistemska rješenja Porotherm Wienerberger opeke
Wienerberger svojim kupcima nudi opsežan proizvodni program opeke za ekonomičnu i energetski učinkovitu okvirnu zidnu konstrukciju – za obiteljske kuće, stambene zgrade i javne zgrade.

Zidna konstrukcija od opeke

Svojim proizvodnim programom Porotherm, Wienerberger nudi opeku za svaku potrebu, za sve vrste zidova i zidnih konstrukcija kao što su:
 
  • vanjski i unutarnji zidovi koji pružaju toplinsku izolaciju
  • zidovi koji pružaju zvučnu izolaciju, nosivi i nenosivi
  • zidovi otporni na potres
  • protupožarni zidovi
  • stropovi od opeke
  • toplinska izolacija za energetski učinkovito renoviranje
 
Ovaj proizvodni program dopunjavaju nadvoji iznad vratnih i prozorskih otvora, specijalni ili oblikovani glineni blokovi za specifične detalje, sistemski optimizirani mort ili Dryfix ljepilo za zidarske radove od opeka te specijalni alati za njihovo brzo, jednostavno i sigurno polaganje.

Vanjski zidovi

Monolitni vanjski zid
 
Sastoji se od samo jednog materijala za izgradnju zidova (pored žbuke i morta). Ovdje Porotherm glineni blok ispunjava zahtjeve toplinske izolacije, zvučne izolacije, zaštite od požara i statičke zahtjeve, nije potrebna nikakva dodatna izolacija.
 
Ovaj masivni glineni zid čuva toplinu i prikladan je za njenu difuziju, čime osigurava ugodnu unutarnju klimu. Prateći trend niskoenergetskih i pasivnih kuća koje se mogu ostvariti pomoću monolitnih vanjskih zidova, ovo je jedna posebno održiva i budućnosti okrenuta metoda gradnje.

Zid sa šupljinom i fasadnim opekama
 
 Ova vrsta zida jedna je od najvažnijih zidnih konstrukcija u mnogim europskim zemljama. Sastoji se od jednog nosivog zida od glinenih blokova, sloja za toplinsku izolaciju, međuprostora za ventilaciju i fasade izrađene od fasadne opeke koja pruža dodatnu estetsku vrijednost, jer se fasadne opeke izrađuju u svim bojama i oblicima, vrlo su trajne i ne zahtijevaju gotovo nikakvo održavanje.

Zid sa šupljinom i žbukanom fasadom
 
Kod ove vrste konstrukcije zida sa šupljinom, fasada se ne izvodi od fasadne opeke već od žbukanih tankih Porotherm glinenih blokova.
 
Najčešće su ta dva zida od glinenih blokova odvojena slojem toplinske izolacije ali novija kretanja pokazuju da se takav zid može izgraditi i bez izolacijskog sloja, koristeći izolacijski glineni blok s vanjske strane čime se stvara jedna veća toplinska masa, ili pomoću novih tankih Porotherm WDF blokova ispunjenih mineralnom vunom ili perlitom za unutarnju i vanjsku izolaciju.

Vanjski zid s dodatnom toplinskom izolacijom
 
Na vanjsku površinu zida od Porotherm glinenih blokova nanosi se jedan dodatni sloj za toplinsku izolaciju. Kod konstrukcija s dodatnom izolacijom, Porotherm glineni blokovi preuzimaju ne samo statičke funkcije već i funkcije zvučne izolacije i čuvanja topline.

Unutarnji zidovi

Nosivi i nenosivi unutarnji zidovi od Porotherm blokova idealna su kombinacija optimalne zaštite od požara i zvučne izolacije. Glineni blokovi predstavljaju jednu ujednačenu osnovu za žbukanje, jednostavnu i sigurnu opciju za učvršćivanje i visoku statičku sigurnost

Glineni stropni sustav

Glineni stropni sustav stvara idealne uvjete za zdravu i udobnu sobnu klimu što ga čini osobito prikladnim za obiteljske kuće. Ti sustavi omogućavaju vrlo veliku fleksibilnost u planiranju i korištenju zahvaljujući jednostavnim sistemskim komponentama koje se sastoje od „nosivih greda i opeka koje se polažu između njih“.
 
 Dodatne prednosti su njihova povoljna biološko-konstrukcijska svojstva zahvaljujući malom sadržaju betona i armatura i njihovim optimalnim kapacitetima čuvanja topline što osigurava idealnu unutarnju klimu. U kombinaciji sa zidovima od opeka, stropovi od opeka tvore jednu ravnomjernu osnovu za žbukanje za cjelokupnu okvirnu zidnu konstrukciju.

Toplinska izolacija za vanjske i unutarnje površine

Sustav za toplinsku izolaciju Porotherm IZO PROFI (W.i Plan) glineni su blokovi punim tankim glinenim blokovima ispunjenim mineralnom vunom ili perlitom, koji su prirodni izolacijski materijal.
 
 Ovaj je sustav razvijen specijalno za unutarnje i vanjsko renoviranje postojećih zgrada i nudi mnoge prednosti jer se jednostavno polaže, osigurava visoki stupanj zaštite od požara i vrlo je trajan i ekološki neškodljiv.

Proširenje Porotherm sustava

Serija Porotherm oblikovanih glinenih blokova i nadvoja pojednostavnjuje rad i nudi jedan homogeni, visokokvalitetni zid od glinenih blokova za sve primjene i tehničke zahtjeve i iz jednog jedinog izvora.

Povezani članci