Obiteljske kuće "Tri hiše" Slovenija

Obiteljske kuće
Energetski učinkovite kuće vrlo su zanimljivi objekti, dizajnirane u kombinaciji modernog i tradicionalnog stila mogu se nazvati kuće s dušom, u koje su svoj potpis utisnuli investitor i voditelj projekta Roman Vesel (Peritia Gradbeni inžiniring) i arhitektica Mojca Basaj Kos i Nika Weingerl iz projektnog ureda Mega tim.

Kategorija
Obiteljske kuće
 
Datum završetka
2016
 
Mjesto / Država
 Kranj / Slovenija
 
Arhitektonski ured
Mega team
 
Proizvodi
Zidovi - Porotherm 30 PROFI, Porotherm 12 P+E
Krov - Tondach crijep, model Figaro Deluxe, siva engoba
 
Investitor
Roman Vesel (Peritia Gradbeni inžiniring)

Energetski učinkovite kuće  vrlo su zanimljivi objekti, dizajnirane u kombinaciji modernog i tradicionalnog stila mogu se nazvati kuće s dušom, u koje su svoj potpis utisnuli investitor i voditelj projekta Roman Vesel (Peritia Gradbeni inžiniring) i arhitektica Mojca Basaj Kos i Nika Weingerl iz projektnog ureda Mega tim.
 
Cjelokupnu gradnju možemo predstaviti kroz kratku priču. Prije dvije godine arhitektica Mojca Basaj Kos ukazala je Romanu Veselu na zanimljivu lokaciju u Stražišču pri Kranju, koju joj je preporučila arhitektica Zdravka Mravlje.
 
Na zemljištu su naknadno izgrađene tri kuće. Idejne koncepte razradili su troje arhitekata. Vesel se odlučio za suradnju s Mega teamom i njihov koncept temeljen na tri srednje velika objekta namijenjena za stanovanje.  Njihov smještaj u prostoru oblikovala je krajobrazna arhitektica Danica Račič Ahačič. Nakon izrade idejnog koncepta i izdavanje građevinske dozvole, projektna dokumentacija sadržavala je tehnička rješenja, projekt elektroinstalacija, statički i arhitektonskih projekt.
 
Vanjska ovojnica izgrađena je od Porotherm opeke debljine 30 cm, a pregradni zidovi Porotherm opeke debljine 12 cm. U usporedbi s drugom opekom Porotherm opeka ima bolju toplinsku zaštitu i odličan su odabir kod gradnje objekata s energetski efikasnim svojstvima. Porotherm opeka prirodni je materijal s odličnom parapropusnosti koja osigurava regulaciju vlage u prostoriji i na taj način osigurava zdravo i ugodno stanovanje. Tako je ljeti u prostorija ugodne temperature, dok je zimi toplo. Što znači kako Porotherm opeka ima visoku sposobnost akumuliranja topline i izvrsno uravnotežuje temperaturne razlike.
 
Za krovni pokrov korišten je Tondach crijep, model Figaro - sivo engobirani crijep velikog formata s ravnim linijama koji odlično pristaje modernim, ali i tradicionalnim oblicima pokrova, zatim originalni odzračnici i cjelokupni sustav prozračivanja i na taj način je osigurano ispravno prozračivanje krova i spriječeno sakupljanje kondenzirane vode.
 
Tondach Figaro Deluxe crijep je velikog formata i jednostavnih linija kojim se isprepliću moderna i tradicionalna gradnja.

Povezani članci