Obiteljske kuća "S" Hrvatska

Obiteljske kuće
Moderno, prostrano i s puno svjetla, odlike su obiteljske kuće u Klokovcu, u neposrednoj blizini centra Krapinskih toplica. A arhitektonski studio MVA mikelić vreš arhitekti koji potpisuju ovu stambenu ljepoticu prepoznatljivi su po jednostavnom i funkcionalnom dizajnu koji zadovoljava sve potrebe ugodnog života.

Kategorija
Obiteljska kuća
 
Datum završetka
2014
 
Mjesto / Država
Krapinske Toplice / Hrvatska
 
Arhitektonski ured
MVA / mikelić vreš arhitekti
 
Tip opeke
Porotherm opeka
 
Podnositelj / Prijavitelj
 
Marin Mikelić / info@mva.hr

Moderno, prostrano i s puno svjetla, odlike su obiteljske kuće u Klokovcu, u neposrednoj blizini centra Krapinskih toplica. A arhitektonski studio MVA mikelić vreš arhitekti koji potpisuju ovu stambenu ljepoticu prepoznatljivi su po jednostavnom i funkcionalnom dizajnu koji zadovoljava sve potrebe ugodnog života. Kuća je smještena na kosom terenu u podnožju brda. Radi želje vlasnika da se životni prostor odvoji od tla, kuća je projektirana kroz koncept lebdeće atrijske kuće. Slično tradicionalnim lokalnim tipologijama, kuća je podijeljena na zone: servisni dio u prizemlju i prostore za život na katu, što dodatno podcrtava i odabir različitih materijala pročelja - istegnutog lima i žbuke.
 
Odizanjem stambenog volumena iznad tla te oslanjanjem na potporni zid i volumen garaže stvoren je niz vanjskih prostora: "drive in", ulazni atrij i južni atrij za boravak na otvorenom. Kuća se postupno otkriva kretanjem. Od ulice kroz atrij do velikih drvenih vrata koja jasno naznačuju ulaz te prolaskom uz koso stakleno pročelje stubišta naslućuje se unutrašnji prostorni koncept. Svi zajednički dnevni prostori (kuhinja, blagovanje, istočna loggia, dnevni boravak i južna loggia) nižu se i "obavijaju" oko atrija stvarajući osjećaj kontinuiranog i cjelovitog, ali istovremeno artikuliranog životnog prostora.
 
Dojam dodatno pojačava ulazna prostorna sekvenca s glavnim stubištem uz koje se nalaze police s obiteljskom bibliotekom. Neočekivani moment u korištenju ovog prostora daju djeca, otkrivši kako drvena kosa ploha široke prozorske klupčice može poslužiti za spuštanje, kao tobogan.
 
Iako se kuća reduciranim oblikovnim vokabularom izdvaja iz okoline,njezini otvori, svojim položajem i dimenzijama, kadriraju prostorne akcente iz okolice stvarajući tako slojevit, dinamičan i afirmativan odnos prema užem i širem kontekstu.

Povezani članci