Obiteljske kuća "S"

Obiteljske kuće
Moderno, prostrano i s puno svjetla, odlike su ove obiteljske kuće jednostavnog i funkcionalnog dizajna koji zadovoljava sve potrebe ugodnog života.

Kategorija
Obiteljska kuća
 
Datum završetka
2014
 
Proizvodi:
Porotherm opeka

Moderno, prostrano i s puno svjetla - odlike su ove obiteljske kuće u Klokovcu jednostavnog i funkcionalnog dizajna koji zadovoljava sve potrebe ugodnog života. Kuća je smještena na kosom terenu u podnožju brda. Udovoljavajući želji vlasnika da se životni prostor odvoji od tla, kuća je projektovana kroz koncept lebdeće atrijske kuće. Slično tradicionalnim lokalnim tipologijama, kuća je podijeljena na zone: servisni dio u prizemlju i prostore za život na spratu, što dodatno podcrtava i odabir različitih materijala pročelja - istegnutog lima i žbuke.
 
Odizanjem stambenog volumena iznad tla te oslanjanjem na potporni zid i volumen garaže stvoren je niz vanjskih prostora: "drive in", ulazni atrij i južni atrij za boravak na otvorenom. Kuća se postupno otkriva kretanjem. Od ulice kroz atrij do velikih drvenih vrata koja jasno naznačuju ulaz te prolaskom uz koso stakleno pročelje stubišta naslućuje se unutrašnji prostorni koncept. Svi zajednički dnevni prostori (kuhinja, blagovaonica, istočna loggia, dnevni boravak i južna loggia) nižu se i "obavijaju" oko atrija stvarajući osjećaj kontinuiranog i cjelovitog, ali istovremeno artikulisanog životnog prostora.
 
Dojam dodatno pojačava ulazna prostorna sekvenca s glavnim stubištem uz koje se nalaze police s porodičnom bibliotekom. Neočekivani momenat u korištenju ovog prostora daju djeca, otkrivši kako drvena kosa ploha široke prozorske klupice može poslužiti za spuštanje, kao tobogan.
 
Iako se kuća reduciranim oblikovnim vokabularom izdvaja iz okoline,njezini otvori, svojim položajem i dimenzijama, kadriraju prostorne akcente iz okolice stvarajući tako slojevit, dinamičan i afirmativan odnos prema užem i širem kontekstu.

Povezani članci