Obiteljska kuća Robić

Obiteljska Kuća Robić
U pitoresknom okruženju Samoborskog gorja smještena je prekrasna klasična prizemnica građena Portoherm PROFI sistemom. I 7 godina nakon završetka gradnje kuće, vlasnik ne krije zadovoljstvo i ugodu koju mu pruža svakodnevni život u domu iz snova.

Kategorija
Obiteljske kuće
 
Datum završetka
2010
 
Proizvodi
Porotherm PROFI opeka i Dryfix.extra

Kuća koja pruža visoki kvalitet života

U pitoresknom okruženju Samoborskog gorja smještena je prekrasna klasična prizemnica građena Portoherm PROFI sistemom. I 7 godina nakon završetka gradnje kuće, vlasnik ne krije zadovoljstvo i ugodu koju mu pruža svakodnevni život u domu iz snova.

Porotherm PROFI sistem gradnje tvrtke Wienerberger idealan je za gradnju energetski efikasnih i niskoenergetskih kuća. Mnogi vlasnici kuća građenih Protherm PROFI sistemom ističu zadovoljstvo toplinskim karakteristikama, brzinom gradnje, ugodnom mikroklimom te smanjenim troškovim grijanja zimi i hlađenja ljeti.

Prizemnica Robić smještena je na terenu s kojeg se pruža nenadmašan pogled na okolno gorje i šumu. Dobru konfiguraciju terena vlasnik je iskoristio za uređenje okućnice i vinograda koji će mu pružati svakodnevnu zanimaciju i prekrasan pogled s terase. Tehnologija i ekologija pod jednim krovom.

Kuća je klasična prizemnica s podrumom iza čije se lijepe vanjštine krije niz energetski efikasnih i ekoloških rješenja. Vlasnik je izuzetno ekološki osviješten te je to bio i jedan od razloga za odabir Porotherm PROFI sistema za građenje kuće čiju bazu čini glineni opečeni blok debljine 42 cm. Zbog debljine vanjskog zida, na kuću nije bilo potrebno stavljati toplinsku izolaciju dok je podrum ukopan u zemlju i iz očitih razloga izoliran s dodatnih 6 cm izolacije i hidroizolacije.

U dvorištu, 1.5 m ispod površine zemlje postavljene su cijevi toplinske pumpe za grijanje kuće. Kako bi kuća bila optimalno ekološki orjentisana, vlasnik se odlučio za sakupljanje oborinskih voda u ukopani spremnik za kišnicu koju koristi za zalijevanje vrta i ispiranje sanitarija. Iza kuće je ugrađen pročišćivač otpadnih voda iz kojeg se voda distribuira ispod zemlje i oplahuje cijevi toplinske pumpe za povećanje njihove učinkovitosti. U zidove je ugrađen sistem cijevi za direktno zalijevanje cvijeća u lončanicama na prozoru sakupljenom kišnicom.

Kuća s pričom

Kuća s podrumom broji 300-tinjak kvadrata. U prizemlju je smješten dnevni boravak, tri spavaće sobe, WC i kupaonica. U podrumu se nalazi hobi prostorija, vinski podrum, radna soba, ostava i WC. Ugodna mikroklima zimi i ljeti, osjećaj da je prostor “zdrav” te niski troškovi za grijanje i hlađenje daju visoki kvalitet života. Kuća je izgrađena 2010. godine te s dovoljnim vremenskim odmakom vlasnik i dalje ne krije zadovoljstvo zbog odluke da gradi Porotherm PROFI sistemom.

“Za Porotherm PROFI sistem odlučio sam se prije svega zbog toga što je glinena opeka prirodni materijal s odličnim termoizolacijskim svojstvima koji pruža ugodnu klimu u prostoru. Cilj mi je bio korištenje što više prirodnih materijala tokom gradnje kuće. Kod klasičnih kuća zna se dogoditi da kad se na proljeće ili jesen ostave vrata otvorena, prostor se brzo rashladi i onda je unutra hladnije nego vani. U mojoj kući toga nema. Ako i ostavim slučajno otvorena vrata terase, temperatura u kući ostaje ista, oko 21-22 °C. To je dokaz dobrih termoakumulacijskih svojstva Porotherm PROFI opeke. Ova zima je bila dosta hladna, ali to nije imalo nikakvog negativnog utjecaja na ugodu i temperaturu u prostoru.

Ljeti je unutra ugodno i nije se pokazala potreba za klima uređajem.”

O brzini gradnje, vlasnik kaže: “Gradnja kuće započela je u aprilu 2010. godine, a u decembru iste godine je bila gotova. S Porotherm PROFI to ide jako brzo, glineni blokovi se lijepe Porotherm Dryfix.extra ljepilom a gradilište je čisto i uredno”.

Za kraj je dodao: “Sve skupa mogu reći da sam izuzetno zadovoljan i svakome bih preporučio ovaj sistem gradnje. Želio bih da ljudi znaju da mogu sa ovim sistemom dobiti ugodan i zdrav objekat koji ne troši puno energije. Ja zaista uživam u svojoj kući i vidim da se isplati uložiti u ovakav način gradnje. “

Povezani članci