Ključne karakteristike Porotherm opeke

Wienerberger - Ključne karakteristike Porotherm opeke
Glineni građevinski materijali spadaju među najstarije građevinske materijale u svijetu i do danas su zadržali veliku popularnost. To ne iznenađuje budući da su glineni građevinski materijali prirodni, raznoliki, trajni i stabilne vrijednosti. Oni koji odaberu glinene blokove tvrtke Wienerberger igraju na sigurno i ostvaruju brojne prednosti.

Prednosti zida od Wienerberger Porotherm opeke


Glineni blokovi zaista donose brojne prednosti

Opeka je zdrava
 
Kuće izgrađene od glinenih blokova naročito su zdrave, jer one ne ispuštaju nikakve zagađivače ili alergene u zrak u prostorijama. Glineni građevinski materijali u stanju su na prirodan način regulirati vlažnost. Time doprinose zdravoj i udobnoj atmosferi u prostorijama i dobrobiti onih koji u njima borave.
 
Opeka je sigurna
 
Kuće izgrađene od masivnih glinenih građevinskih materijala osobito su stabilne, sigurne i podnose velika opterećenja. Zahvaljujući svojoj mehaničkoj čvrstoći i stabilnosti, zgrade izgrađene od glinenih blokova ne samo da odolijevaju vjetru, vremenskim prilikama, olujama i snijegu već također štite od izvanrednih utjecaja kao što su lavine, klizišta i poplave. Nadalje, glineni blokovi su nezapaljivi jer su već pečeni tijekom proizvodnje. Stoga glineni blokovi sprječavaju širenje vatre na druge prostorije ili zgrade. Pored svega toga, oni u slučaju požara neće ispuštati otrovne plinove.
 
Opeka je energetski učinkovita
 
Zahvaljujući kombinaciji oblika glinenih blokova i konzistencije gline, ovi blokovi mogu postići ono što drugi građevinski materijali ne mogu: naime, oni pružaju izolaciju od topline i čuvaju toplinu. Time oni zimi sprječavaju brzo hlađenje, a ljeti štite od prekomjernog zagrijavanja. I oni to postižu bez dodatne toplinske izolacije na fasadi ili klimatizacijskih i ventilacijskih sustava. Na taj način oni doprinose značajnom smanjenju potrebne energije za grijanje ili hlađenje.

Opeka ima stabilnu vrijednost
 
Privatne kuće i stanovi izgrađeni od glinenih blokova predstavljaju investiciju za više generacija. Oni kombiniraju udobnost zdravog življenja s visokokvalitetnom i trajnom građevinskom konstrukcijom. Time se jamči visoka prodajna vrijednost čak i nakon mnogo godina.
 
Opeka je ekonomična
 
Gradnja s glinenim blokovima je na više načina ekonomična: glineni blokovi omogućavaju brzu i fleksibilnu izgradnju masivnog omotača zgrade – to donosi uštede i na vremenu i na troškovima. Osobito kod zidova monolitne konstrukcije, bez dodatne izolacije, vjetar, vremenske nepogode, vrućina, mraz pa i kukci, nisu u stanju oštetiti takav zid. Kao rezultat toga, gotovo da nema nikakvih troškova popravaka i održavanja, vrijednost zgrade je vrlo stabilna a troškovi energije mogu se smanjiti zahvaljujući visokim izolacijskim svojstvima glinenih blokova tvrtke Wienerberger. To je razlog zašto je izgradnja kuće s glinenim građevinskim materijalima uvijek prvoklasna investicija.
 
Opeka je dobar zvučni izolator
 
Zidovi od glinenih blokova imaju odlična svojstva zvučne izolacije. Što je zid masivniji, to je bolja zvučna izolacija, kako s vanjske tako i s unutarnje strane kuće. Pored toga, Wienerberger nudi glinene blokove koji pružaju posebnu zvučnu izolaciju za korištenje, na primjer, između stanova.

Opeka je trajna
 
Zgrade izgrađene od glinenih blokova su čvrste i stabilne i stoga osobito trajne. Sa životnim vijekom od preko sto godina, one traju za buduće generacije. Diljem svijeta mogu se naći zgrade od opeke koje su preživjele više stoljeća.
 
Opeka je održiva
 
Svi glineni građevinski materijali osobito su ekološki i održivi. Oni se sastoje od prirodnih sirovina koje se vrlo pažljivo vade a proizvode se u blizini tržišta čime se postižu vrlo kratke transportne udaljenosti. Nadalje, zbog njihovog vrlo dugog uporabnog vijeka, početni utjecaj tih materijala na okoliš uvelike se smanjuje.
 
Opeka je prirodna
 
Glineni blokovi su prirodni građevinski materijal jer njihove glavne komponente – glina i voda – dolaze izravno iz prirode. Glinene građevinske materijale ne treba tretirati kemikalijama da bi se postigla zaštita od požara ili vlage. Za poboljšanje kvalitete proizvoda koriste se samo aditivi čija je ekološka neškodljivost provjerena opsežnim ispitivanjima. Stoga su glineni blokovi apsolutno netoksični, bez alergena i zato savršeno kompatibilni s ljudima i prirodom.

Povezani članci