Opeka danas poprima novi oblik u formi modernističkih građevina koje odišu rustikalnim šarmom. Osim novih boja, današnje opeke dolaze i u novim oblicima koji se savršeno uklapaju u modernu arhitekturu. Najoriginalnija rješenja svake dvije godine nagrađuju se priznanjem Brick Award koje je pokrenuo Wienerberger.

Zbog svojih mnogobrojnih kvaliteta opeka doživljava veliki povratak u građevinarstvo. Osim što osvaja svojom dugotrajnošću, sve veći broj arhitekata odabire je zbog brojnosti oblika i boja u kojima dolazi. Zahvaljujući tome sve češće nailazimo na zgrade koje nas vizualno osvajaju na prvu i koje doista izgledaju revolucionarno dobro, u rangu malih arhitektonskih remek-djela. Suvremene građevine sve više se okreću funkcionalnosti i učinkovitosti, zbog čega je opeka idealan odabir, a tu i je činjenica da se opeka idealno uklapa u prirodan okoliš. Opeka nastala uz nova saznanja moderne tehnologije izrade građevinskog materijala zadovoljava sve uvjete suvremene gradnje uz onaj vrlo bitan estetski moment. Ona je materijal koji nudi niz mogućnosti korištenja, kreativnost i zadovoljavanje potreba suvremenog stanovanja. Materijali koje koristi suvremena gradnja, uključujući opeku, fasadnu opeku i crijep, sve su zanimljivijih tekstura, oblika i veličina te nude brojne mogućnosti kreativnog korištenja s ciljem stvaranja nove budućnosti na tradicionalnim materijalima bez povratka u prošlost. Osim noviteta u proizvodnji samog materijala, novost kod opeke je drukčiji i inovativan način spajanja prilikom gradnje različitih objekata. Izbjegavanjem tradicionalnih načina dobiva se potpuno nov i neočekivan izgled fasade.

Brick Award dobitnici

Nagrada za najbolje

Kako bi pokazali koliko uzbudljiva i iznimna moderna arhitektura može biti ako koristi opeku, Wienerberger je 2004. godine pokrenuo Brick Award za najbolja arhitektonska rješenja od opeke. Cilj je nagraditi arhitekte koji u gradnji i obnovi objekata koriste opeku ili crijep na potpuno nov način, ali važni su i kreativnost, kvaliteta i osvjetljenje. Krajnji cilj nagrade je potaknuti izgradnju sve održivijih i energetski učinkovitijih objekata koji će zadovoljiti potrebe suvremenog stanovanja i stvoriti temelje za budućnost gradnje. Upravo su se održivost i uklapanje u prirodnu okolinu pokazali kao glavni predmet interesa prijavljenih radova.  Brick Award dodjeljuje se svake dvije godine, a o pobjednicima odlučuje stručan žiri sastavljen od cijenjenih arhitekata, ali i bivših dobitnika nagrade. Kako se na natječaje prijavljuje sve veći broj arhitekata, izbor postaje sve teži i uzbudljiviji. Nakon prvih prijava odabire se finalnih 50 radova koji ulaze u izbor za nagradu. Svaki natječaj podrazumijeva nekoliko kategorija u koje se kandidati mogu prijaviti, a bitno je da je objekt dovršen nekoliko godina prije početka natječaja. Iako natjecanje organizira Wienerberger, Brick Award je nezavisna nagrada i korištenje Wienerbergerovih materijala nije kriterij za sudjelovanje u natječaju. Svaki od sudionika dobiva svoje mjesto u posebnoj monografiji “Brick book”. Brick Award je međunarodnog karaktera i prijave dolaze iz cijelog svijeta, a nagrade su dosad odlazile u Belgiju, Tajland, Španjolsku, Finsku, Vijetnam, Brazil, pa čak i u Hrvatsku. Svi nagrađeni objekti obuhvaćali su i stambene i nestambene građevinske objekte uz širok raspon korištenih materijala, boja i oblika.

Lumenart

Domaće snage

Prije četiri godine jedan od dobitnika bio je domaći arhitektonski studio Rusan arhitektura. Osvojili su Posebnu nagradu za svoju Kuću svjetla izgrađenu u Puli za tvrtku Lumenart. Sama zgrada zadovoljava sve potrebe kompanije, a vanjski izgled ne prati stroga pravila, već je u funkciji svjetla koje je njezin glavni stanovnik. Cigla se pokazala kao idealan materijal zbog njezine prilagodljivosti ovom neobičnom dizajnu, a osim nje korišteni su i drugi materijali koji su doprinijeli originalnosti izgleda. Svojom trodimenzionalnošću zgrada omogućuje igru svjetla i sjene, čime se dodatno naglašava kompleksnost izgradnje.

Povezani članci