Wienerbergerova nagrada Brick Award 2020: Poziv za prijave!

Wienerbergerova nagrada Brick Award 2020: Poziv za prijave!

Wienerberger Brick Award je međunarodno priznata nagrada koja promoviše vrsnu arhitekturu opeke i njene autore. Wienerberger poziva arhitekte, novinare i međunarodne kritičare arhitekture da za nagradu Brick Award 2020 prijave kvalitetne projekte iz cijelog svijeta. Period za prijavu projekata je od 7. januara do 9. aprila 2019. godine.

Budite pobjednik - prijavite se sada!

Brick Award

Nagrada Wienerberger Brick Award, koja je prvi put uvedena 2004. godine, arhitektonska je nagrada koja se dodjeljuje svake dvije godine za izuzetne projekte moderne i inovativne arhitekture u kojima se koristi opeka. U 2020. godini, Wienerberger će po deveti put predstaviti ovu međunarodno etabliranu nagradu, a poziv za prijave je već otvoren. Projekat, putem online alata, mogu prijaviti arhitekti, novinari i kritičari arhitekture. U 2018. godini odziv je bio izvanredan sa gotovo 600 prijavljenih projekata iz više od 50 zemalja.

Svojom nagradom Brick Award, Wienerberger skreće pažnju na izvanredne arhitektonske projekte u kojima se koristi opeka.

Uz nagradu Brick Award, bit će dodijeljena i novčana nagrada od 7.000 eura za dobitnika glavne nagrade (koja uključuje i nagradu za dobitnika jedne od kategorija) i 5.000 eura za svakog od četiri pobjednika preostalim kategorijama.

Nagrade se dodjeljuju u sljedećih pet kategorija:
  • Feeling at home
  • Living together
  • Working together
  • Sharing public spaces
  • Building outside the box.

Posljednja kategorija se odnosi na inovativne koncepte i načine korištenja opeke, korištenje novih tehnologija gradnje, unikatne opeke i posebnih ukrasa u projektu.

Upotreba Wienerbergerovih proizvoda nije nužan uslov za učešće, ali važan kriterij za podnošenje prijava je da keramički proizvodi moraju imati značajnu ulogu u prijavljenom projektu (počevši od glinenih blokova do fasadne opeke, crepova ili glinenih opločnika).
Posebna pažnja se pridaje tome kako se projektom objedinjuje funkcionalnost, održivost i energetska efikasnost.
Dodatni kriterij je da je projekat završen 2016. ili kasnije kako bi se osigurala aktualnost.

Kako učestvovati

Prijave za nagradu Brick Award 2020 već su započele. Arhitekti, međunarodni kritičari arhitekture i novinari mogu prijaviti projekte od 7. januara do 9. aprila 2019. godine.
50 nominovanih projekata bit će objavljeno i promovisano na Wienerberger web stranicama, kao i putem Facebook, Pinterest i Twitter društvenih mreža, od novembra 2019. godine nadalje. Pobjednici će biti proglašeni na ceremoniji dodjele nagrada Brick Award – krajem maja 2020. godine.

Važan kriterij za podnošenje prijava je da se značajan dio projekta mora sastojati od glinenog građevinskog materijala i mora biti aktualni projekat ili projekat koji je završen 2016. godine ili kasnije.

Lorraine Coallia, France

© Luc Boegly

Nakon završetka faze apliciranja, 9. aprila 2019. godine, žiri novinara i kritičara arhitekture suzit će broj svih prijava na 50 projekata nominovanih za Wienerbergerovu nagradu Brick Award 2020, a koji  će biti promovisani u godišnjaku Brick Book 20 u proljeće 2020. godine. Nakon toga, međunarodni žiri arhitekata će odabrati 5 pobjednika pojedinih kategorija kao i dobitnika Glavne nagrade.

Među prijavljenim projektima, žiri će odabrati 50 nominovanih za nagradu Brick Award.

Svi nominovani projekti će se promovisati u godišnjaku Brick Book 20.

Službena ceremonija dodjele nagrada Brick Award održat će se u Beču, u proljeće 2020. godine. Istovremeno će biti objavljen godišnjak Brick Book 20 sa svih 50 nominiranih projekata.

Radujemo se vašim prijavama! www.brickaward.com

Cloaked in Bricks, Iran

© Parham Taghioff

Wienerberger je najveći svjetski proizvođač opeke (Porotherm, Terca) te je tržišni lider glinenog krovnog crijepa (Koramic, Tondach) u Evropi te betonskih opločnika (Semmelrock) u srednjoj i istočnoj Evropi. Što se tiče cijevnih sistema (Pipelife plastične cijevi i Steinzeug-Keramo keramičke cijevi), ova grupacija je jedan od vodećih dobavljača u Evropi. Wienerberger je 2017. godine ostvario prihode od 3.119 miliona Eura i operativnu dobit prije amortizacije, kamata i poreza na dobit EBITDA od 415 milona Eura, sa ukupno 197 proizvodnih pogona.

Osnovan 1819. godine, Wienerberger posluje već 200 godina. Uspjeh kompanije se pripisuje opeci kao proizvodu, ali danas tvrtka predstavlja više od opeke:  Wienerberger je međunarodno uvrštena kompanija (Bečka burza) i jedini multinacionalni proizvođač glinenih blokova, fasadne opeke i crijepa, keramičkih i plastičnih cijevi i betonskih i glinenih opločnika.

Za više informacija o nagradi ili procesu prijave na konkurs, molimo kontaktirajte:

Veronika Schuster-Hofinger, voditelj projekta Brick Award

Marketinške komunikacije, Wienerberger Building Solutions (WBS)

T +43 1 601 92 - 10552 | veronika.schuster-hofinger@wienerberger.com

Kannikegården, Denmark © Anders Sune Berg
Lorette Convent - Apartments Drbstr, Belgium © Bart Gosselin
Mews House, United Kingdom © Rory Gardiner
Staatsarchiv in Landshut, Germany © Edzard Probst

Povezani članci