Opšta pravila o privatnosti

Smatramo da je zaštita Vaše privatnosti i Vaših ličnih podataka važna stvar na koju obraćamo pažnju u svim našim poslovnim odnosima. Poštujemo tajnost Vaših ličnih podataka i uvijek postupamo u skladu s odredbama zakona koji uređuje zaštitu ličnih podataka te odredbama ovih Pravila o zaštiti privatnosti.

1. Obim ovih Pravila o privatnosti

Namjena ovih Pravila o privatnosti je da Vas obavijeste o tome kako Tondach Bosna i Hercegovina d.o.o. (skraćeno Tondach BIH) koristi lične podatke u situacijama kada vrši njihovo prikupljanje, koje informacije o korisnicima naše/naših web stranica, online aplikacija ili naših mobilnih platformi ("online usluge") prikuplja i ocjenjuje te kasnije koristi, prenosi na treća lica ili obrađuje na bilo koji drugi način.

Ova se Pravila o privatnosti primjenjuju na Tondach BIH. Ne odnose se na online usluge drugih društava Wienerberger grupe ili na online usluge kojima upravljaju treća lica.

2. Prikupljanje podataka

2.1. Podatke koje Vi pružate

U pravilu, otkrivanje ličnih podataka nije potrebno za korištenje naših online usluga. Ako se lični podaci prikupljaju u okviru naših online usluga, to se, u mjeri u kojoj je to moguće, obavlja na dobrovoljnoj osnovi posebne saglasnosti za svako posebno prikupljanje ličnih podataka.

2.2. Automatski prikupljeni podaci

Iz razloga sigurnosti podataka i u svrhu optimizacije korisničke pristupačnosti, mi prikupljamo i ne-lične podatke u vezi s korištenjem naših online usluga. Na primjer, pohranjuju se internetski preglednik koji koristite, operativni sistem, naziv domene web stranice koju ste posljednji put posjetili prije pristupanja našoj web stranici, broj posjeta i prosječno vrijeme provedeno na našoj web stranici, kao i stranice kojima ste pristupili.

Takvi automatski prikupljeni podaci nisu povezani s podacima iz drugih izvora. Međutim, zadržavamo pravo retrospektivno provjeriti takve podatke, u slučaju da nam se skrene pažnja na konkretne naznake nezakonitog korištenja.

2.3. Kolačići ("Cookies") i web-pratilice ("web-beacons")

Naše online usluge koriste takozvane kolačiće preglednika i web-pratilice. Kolačići ne uzrokuju štetu Vašem računaru. To su male datoteke s konfiguracijskim postavkama koje nam pomažu da naše online usluge budu korisnički pristupačnije, djelotvornije i sigurnije. Nadalje, kolačići služe za uvođenje određenih korisničkih funkcija.

Naše online usluge obično koriste "kolačiće sesije" koje se automatski brišu kada je preglednik zatvoren. Povremeno, naše online usluge također upotrebljavaju i "trajne kolačiće" koji ostaju na uređaju dok ne isteknu ili se ručno ne obrišu. Ovi zadnje navedeni klačići nam omogućavaju prepoznavanje Vašeg preglednika prilikom Vaše sljedeće posjete. Pojedinosti o "kolačićima treće strane", tj. kolačićima pružatelja usluga treće strane, kao što je Google Inc. potražite u pravilima o zaštiti privatnosti takvih pružatelja usluga.

Možete prilagoditi Vaš preglednik ili postavke privatnosti vaših mobilnih uređaja da Vas obavijeste svaki put kada je kolačić poslan na Vaš uređaj kako biste mogli od slučaja do slučaja odlučiti hoćete li dopustiti kolačić. Također, možete onemogućiti prihvaćanje kolačića, samo u određenim slučajevima ili zadano te aktivirati automatsko brisanje kopija svaki put kada zatvorite preglednik. Međutim, trebali biste imati na umu da neke funkcije naših online usluga možda nisu potpuno dostupne ako deaktivirate kolačiće.

Nadalje, koristimo i web-pratilice ("web-beacons"), koji se nazivaju i oznake stranica ("page tags"), kako bismo analizirali efikasnost naših web stranica ili Newslettera. Na primjer, naši Newsletteri i HTML e-mailovi mogu sadržavati web-pratilicu koja određuje je li e-mail, ili internetska poveznica prenesena e-mailom, bila otvorena. Takve nam informacije pomažu poboljšati našu e-mail uslugu i poboljšati prilagodbu našeg sadržaja potrebama korisnika. Brisanje poruke e-maila briše i web-pratilicu. Samo po sebi se podrazumijeva da naši uobičajeni tekstualni e-mailovi ne sadrže web-pratilice.

2.4. Web analiza

U svrhu kontinuirane funkcionalne optimizacije i maksimalne korisničke pristupačnosti, neke od naših online usluga koriste usluge mrežne analize i dodatke društvenim mrežama navedene u nastavku. Podaci korišteni u tu svrhu su isključivo ne-lični.

Google Analytics: Google Analytics Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043, SAD, koristi tzv. kolačiće, tj. tekstualne datoteke pohranjene na Vašem računalu za analizu Vašeg korištenja naših online usluga. U pravilu, podaci o Vašem ponašanju kao korisnika, prikupljenih kolačićem, prenose se na Googleov poslužitelj u SAD-u i spremaju se tamo. U slučaju aktiviranja anonimizacije IP-a u mrežnim uslugama, Google će skratiti vašu IP adresu u državama članicama Evropske unije i Evropskom ekonomskom prostoru. Samo u izuzetnim slučajevima, puna IP adresa će biti poslana na Googleov poslužitelj u SAD-u i tamo će se skratiti. U ime operatera mrežnih usluga, Google će upotrijebiti te informacije kako bi procijenio vašu upotrebu on-line usluga, sastavljao izvještaje o tim aktivnostima i pružio druge usluge za operatera web stranice vezane uz korištenje online usluga i aktivnosti na internetu. IP adresa koju Vaš preglednik prenosi u okviru Google Analyticsa neće biti povezana s drugim podacima koje Google posjeduje. Možete spriječiti pohranu kolačića odabirom odgovarajuće postavke u pregledniku. Međutim, u ovom slučaju nećete biti u mogućnosti iskoristiti sve funkcije naših online usluga. Nadalje, možete spriječiti prikupljanje podataka generisanim kolačićima i njihovu upotrebu od strane Googlea preuzimanjem i instaliranjem dodatka pregledniku dostupnog na adresi (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=hr). Detaljne informacije o uslovima korištenja i pravilima o privatnosti potražite u odjeljku

www.google.com/analytics/terms/gb.html ili https://www.google.com/policies/ /.

Facebook Plugini ("Dugme za dijeljenje"): Možete prepoznati dodatke društva Facebook Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, Kalifornija 94025, SAD, logotipom Facebooka ili "dugmetom za dijeljenje". Za pregled dodataka za Facebook, molimo Vas da kliknete na sljedeću poveznicu: http://developers.facebook.com/docs/plugins/. Kada koristite naše online usluge, dodatak uspostavlja direktnu vezu između Vašeg preglednika i Facebook poslužitelja. Dakle, Facebook je obaviješten da koristite naše online usluge s vašom IP adresom. Kada kliknete na Facebook "Dugme za dijeljenje" dok ste prijavljeni na Facebook računu, možete stavljati poveznicu sadržaja naših online usluga na Vaš Facebook profil. Facebook tada može povezati upotrebu naših mrežnih usluga s Vašim korisničkim računom. Želimo istaknuti da mi, kao davatelj mrežnih usluga, nemamo nikakvo saznanje o sadržaju prenesenih podataka i njihovoj upotrebi od strane Facebooka. Dodatne informacije potražite u pravilima o zaštiti privatnosti Facebooka na adresi https://www.facebook.com/policy.php. Ako ne želite dopustiti Facebooku povezivanje korištenja naših mrežnih usluga s Vašim Facebook korisničkim računom, odjavite se sa svog Facebook korisničkog računa.

Xing: Svaki put kada pristupite jednoj od naših online usluga koji koristi funkcije Xing mreže od XING AG, Dammtorstraße 29-32, 20354 Hamburg, Njemačka, uspostavljena je veza s Xing poslužiteljima. Koliko nam je poznato, ne pohranjuju se lični podaci. Xing naročito ne pohranjuje IP adrese niti ocjenjuje aktivnosti korisnika. Za daljnje informacije pogledajte Xingovu politiku privatnosti na adresi https://www.xing.com/app/share?op=data_protection.

YouTube: YouTubeom upravlja Google, odnosno YouTube, LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, SAD. Kada upotrebljavate neku od naših mrežnih usluga opremljenih dodatkom YouTube, uspostavlja se veza s poslužiteljima usluge YouTube i informacije o mrežnim uslugama koje upotrebljavate prenose se poslužitelju usluge YouTube. Kada se prijavite na svoj račun usluge YouTube, dopuštate YouTubeu povezivanje mrežnih aktivnosti pregledavanja direktno s Vašim ličnim profilom. To možete spriječiti tako da se odjavite s računa usluge YouTube. Više informacija o upotrebi korisničkih podataka YouTubea potražite u pravilima o privatnosti usluge YouTube na adresi https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/.

Twitter: Twitter uslugu pruža Twitter Inc., 1355 Market Street, Suite 900, San Francisco, CA 94103, SAD. Kada koristite Twitter i funkciju "re-tweet", mrežne usluge koje upotrebljavate povezane su s Vašim Twitter računom i prenose se drugim korisnicima. U isto vrijeme, podaci se prenose na Twitter. Želimo istaknuti da mi, kao davatelj mrežnih usluga, nismo svjesni sadržaja prenosa podataka i njihove upotrebe od strane Twittera. Dodatne informacije potražite na Twitterovim pravilima o privatnosti na adresi http://twitter.com/privacy. Možete promijeniti postavke privatnosti svog Twitter računa na: http://twitter.com/account/settings.

LinkedIn: Davatelj Linkedlin mreže je LinkedIn Corporation, 2029 Stierlin Court, Mountain View, CA 94043, SAD. Svaki put kada pristupite jednoj od naših online usluga koje sadrže funkcije LinkedIn, uspostavljena je veza s LinkedIn poslužiteljima. LinkedIn je obaviješten da koristite naše online usluge s Vašom IP adresom. Kada kliknete na dugme "preporučiti" od LinkedIna, ako ste logirani na LinkedInu, Vaša upotreba naših online usluga može biti povezana s Vama i Vašim korisničkim računom. Želimo istaknuti da mi kao pružatelj naših online usluga nismo svjesni sadržaja prenosa podataka i njihovog korištenja od strane tvrtke LinkedIn. Za daljnje informacije, pogledajte LinkedInovu politiku privatnosti na: https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy

Hotjar: Za poboljšanje korisničkog iskustva, neke od naših online usluga koriste softver Hotjar (http://www.hotjar.com, 3 Lyons Range, 20 ulica Bisazza, Sliema SLM 1640, Malta, Europa). Hotjar nam omogućava mjerenje i procjenu korisničkih aktivnosti (pokreti miša, klikovi, visina pomicanja preglednika). U tu svrhu, Hotjar stavlja kolačiće na korisnikov uređaj i može pohraniti korisničke podatke, npr. informacije o pregledniku, operativnom sistemu, vremenu provedenom na web stranici itd. Detalje o obradi podataka od strane Hotjara potražite na adresi www.hotjar.com/privacy.

Siteimprove: Siteimprove Analytics, usluga za mrežnu analizu od Siteimprove A/S (Sankt Annæ Plads 28, 1250 Copenhagen, Danska) koristi se kolačićima, tj. tekstualnim datotekama pohranjenim na Vašem računaru i analizira korištenje naših online usluga. Informacije o korištenju naših online usluga (uključujući i šifriranu IP adresu korisnika) prikupljene putem kolačića prenose se na poslužitelj Siteimprove u Danskoj i tamo se pohranjuju. Siteimprove koristi takve informacije za procjenu korištenja online usluga i za sastavljanje izvještaja. Siteimprove ne prenosi te informacije trećim stranama. Siteimprove pohranjuje i obrađuje prikupljene podatke u skladu s njemačkim pravilima o zaštiti podataka. Korisnik može spriječiti instalaciju kolačića odabirom odgovarajuće postavke softvera preglednika. U tom slučaju, sve funkcije mrežnih usluga ne mogu biti u cijelosti dostupne korisniku. Dodatne informacije potražite u pravilima o privatnosti usluge Siteimprove na: https://siteimprove.com/legal/privacy-policy/

3. Korištenje ličnih podataka

Načelno, lične podatke koje ste pružili, obrađujemo i koristimo isključivo za određene svrhe. To posebno može uključivati:

 • Pružanje, poboljšanje i podrška naših online usluga: To uključuje analizu podataka, identifikaciju trendova korištenja, kao i izračune i statistike o korisničkim uzorcima.
 • Marketing: Vaši lični podaci koristit će se samo u marketinške svrhe, kao što su ankete, nagradne igre ili druge reklamne kampanje, ako ste se složili s takvim korištenjem. U tom će slučaju Vaši podaci biti pohranjeni u trajanju od 2 godine, osim ako je zbog drugih razloga pravno dopušteno pohranjivanje u dužem trajanju. Vaš pristanak za korištenje ličnih podataka u marketinške svrhe može se povući u bilo kojem trenutku. Za pojedinosti pogledajte tačku 5.
 • Naručivanje izvještaja ili drugih informativnih materijala: Ako naručujete izvještaje ili druge informativne materijale od nas, lične podatke koje ste pružili koristimo isključivo za obradu Vaše narudžbe i kasnije će biti pohranjeni u najdužem trajanju od 1 godine nakon zadnje pošiljke. Za izvršenje narudžbi, možemo koristiti usluge trećih strana kojima dostavljamo Vaše podatke isključivo radi izvršavanja Vaše narudžbe. Za daljnje svrhe koristimo samo lične podatke koje ste nam Vi pružili, ako ste nam dali svoj pristanak.
 • Korištenje kontakt obrasca: Ako koristite kontakt obrazac za upite, informacije koje ste pružili u kontakt obrascu, uključujući Vaše kontakt podatke, koriste se za obradu zahtjeva i pohranjuju se za kasniju upotrebu ako se pojavi potreba za dodatnim pitanjima. Ako je to potrebno za obradu Vašeg zahtjeva, također, možemo prenijeti Vaše lične podatke drugim društvima u Wienerberger grupi (vidi tačku 4.) ili trećim stranama koje su uključene. Vaši lični podaci biće pohranjeni za vrijeme trajanja obrade upita i u razdoblju od najduže 2 godine nakon završetka obrade, osim ako je zbog drugih razloga pravno dopušteno pohranjivanje u dužem trajanju.
 • Zapošljavanje: Prijave za posao sadrže lične podatke (npr. Curriculum Vitae, kontakt podatke, itd.). Takve lične podatke možemo koristiti unutar Wienerberger grupe (vidi tačku 4.) kako bismo odlučili hoćemo li ponuditi kandidatu poziciju ili odgovoriti na pismo prijave. Osim u slučaju da se tome izričito suprotstavite, podatke pohranjujemo u razdoblju od najduže tri godine nakon posljednjeg kontakta (osim ako je zbog drugih razloga pravno dopušteno pohranjivanje u dužem trajanju) radi mogućeg kasnijeg razmatranja.
 • Izvršenje i upravljanje ugovora: Za izvršenje dolaznih narudžbi (naročito narudžbi za materijale), koristimo usluge trećih strana kojima prenosimo Vaše podatke isključivo u svrhu izvršenja Vaše narudžbe. U vezi s takvim transakcijama, možete biti kontaktirani u okviru anketa o zadovoljstvu korisnika ili za potrebe istraživanja tržišta. Ako nas zamolite da ne koristimo Vaše podatke za daljnje kontakte, zasigurno ćemo poštovati Vašu želju.
 • Zaštita prava i imovine: Ako imamo razloga vjerovati da su prava i vlasništvo Tondach BiH, njegovih dobavljača i kupaca ili trećih osoba bili, ili bi mogli biti narušeni, možemo koristiti i prenositi Vaše lične podatke kako bismo zaštitili takva prava i / ili takvu imovinu. Nadalje, pridržavamo pravo otkrivanja Vaših ličnih podataka, pod uslovom da takvo otkrivanje zahtjeva zakon ili po nalogu nadležnih tijela, kako bismo zaštitili redovni postupak u skladu s postupkom navedenim na našoj/našim web stranicama, te kako bismo zaštitili gore navedena prava.
 • Čišćenje i konsolidacija podataka: S vremena na vrijeme, lični podaci koje ste pružili, mogu se provjeriti ili konsolidirati s (I) podacima iz naših postojećih registara (online i offline), (II) podacima preuzetih od zakonskih predstavnika, ili (III) podacima iz drugih izvora.

Sve navedeno vrijedi samo u slučajevima kada se označeni podaci zaista prikupljaju, uz posebnu saglasnost za svaku kategoriju podataka.

4. Prenos i otkrivanje Vaših ličnih podataka

Ovisno o vrsti usluge koju ste zatražili (npr. povratni poziv, naručivanje, zahtjev za uslugama, informacijama, itd.), Vaši se podaci mogu razmijeniti s trećim stranama uključenim u izvršenje naloga (npr. poštanska društva, banke, itd.) ili s drugim društvima Wienerberger grupe. Možda ćemo također morati otkriti lične podatke kako bismo udovoljili zakonskim zahtjevima ili kako bismo izvršili određena prava i sporazume.

 • Prenos podataka trećim stranama: Za izvršavanje određenih narudžbi i za pružanje određenih usluga radimo s vanjskim pružateljima usluga (npr. špediteri). Takvi pružatelji usluga ne mogu koristiti ili prenositi podatke prikupljene i obrađene od nas, za bilo koju drugu svrhu, osim za izvršenje naloga Tondach BiH.
 • Korištenje podataka unutar Grupe: Tondach BiH je dio Wienerberger grupe, međunarodne grupe društava s prekograničnim internim operativnim procesima, strukturama i tehničkim sistemima. Možemo koristiti Vaše lične podatke unutar Wienerberger grupe i, ako je potrebno, prenositi ih na naše web stranice u drugim zemljama za svrhe navedene pod tačkom 3. i u skladu s ovim Pravilima o privatnosti. Naše smjernice i postupci zaštite podataka širom Grupe osmišljeni su na takav način da se osigura jednako visok nivo zaštite podataka u svim državama u kojima djelujemo. Potpuni popis društava naše Grupe, molžete naći na: https://www.wienerberger.com/ contact ili https://www.wienerberger.com/the-company/company-sites.
 • Usklađenost sa zakonima i sličnim obvezama: Vaše lične podatke možemo prenijeti kako bismo: (I) izvršili zakonske obveze ili se uskladili sa zakonom, propisom, nalogom javnog tijela ili obavezne mjere, (II) otkrili i spriječili sigurnosne prijetnje, prevare ili druge zlonamjerne aktivnosti, (III) zaštitili i/ili ovršili prava i imovinu Tondach BiH ili trećih strana i (IV) zaštitili prava i ličnu sigurnost naših zaposlenika i trećih osoba.

Sve navedeno vrijedi samo u slučajevima kada se označeni podaci zaista prikupljaju, uz posebnu saglasnost za svaku kategoriju podataka.

5. Pravo na informaciju, pravo povlačenja i brisanja Vaših ličnih podataka

Imate pravo pisanim putem tražiti informacije o Vašim ličnim podacima koje smo pohranili. Nadalje, u vezi s korištenjem Vaših ličnih podataka, imate pravo na ispravak, brisanje, suzbijanje ili ograničenje obrade, kao i pravo na podnošenje žalbe tijelu nadležnom za zaštitu podataka. Molimo Vas da usmjerite takve zahtjeve, kao i sva druga pitanja na kontakt naveden u tački 7.

Ako ste se pretplatili na naš Newsletter, možete otkazati pretplatu klikom na "Odjava", klikom na poveznicu za otkazivanje u Newsletteru ili slanjem zahtjeva na e-mail adresu: office.ba@wienerberger.com. Ako želite povući vašu saglasnost za pohranu ili upotrebu vaših podataka, naravno, možete nam poslati e-mail na adresu navedenu u tački 7.

6. Sigurnost podataka

Tondach BiH koristi široku paletu mjera sigurnosti podataka kako bi se osigurala povjerljivost i integritet Vaših ličnih podataka. Međutim, s obzirom na prirodu Interneta, želimo Vam skrenuti pažnju na činjenicu da mogu postojati sigurnosni nedostaci u prenosu podataka putem Interneta (npr. komunikacija putem e-maila) i da potpuna zaštitu podataka od pristupa trećih strana nije moguća.

7. Kontakt

Za sva pitanja vezana uz ova Pravila o privatnosti ili obradu vaših podataka molimo kontaktirajte:

Tondach Bosna i Hercegovina d.o.o.
Dženetića čikma 1, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 562710